Güney Kore Hakkında Bilgiler 6 Maddede Güney Kore
Güney Kore, 1950 Kore Savaşı’nda asker gönderdiğimiz ve şu an “Kardeş Ülke” olarak bildiğimiz ülkedir. Güney Kore kültürünün ülkemizde tanınıp merak edilmesi kardeş ülke olmamızdan ziyade K-Pop ve K-Drama’lar aracılığıyla olmuştur. Hatta ülkemizdeki birçok dizi de K-Drama’lardan uyarlanmıştır. Şimdi, gelin müziği ve dizileriyle neredeyse dünyaya hükmeden kardeş ülkemiz Güney Kore’yi daha yakından tanıyalım.
İklim
Güney Kore’de Türkiye’de olduğu gibi 4 mevsim görülmektedir. Türkiye’den farkı ise Güney Kore’de yaz mevsiminde yağış görülürken, kış mevsimi kurak geçer. Bunun sebebi Güney Kore’nin nemli karasal ve subtropikal iklime sahip olmasıdır. Bol yağışın olduğu yaz mevsimi Haziran- Ağustos ayları arasında yaşanır. Güney Kore’de en sıcak ay Ağustos’tur ve bu ayda hava sıcaklığı 36-38 derece arasındadır.
Kuraklığın ve ayazın yaşandığı kış mevsimi ise Kasım- Mart ayları arasında yaşanır. Genel olarak Güney Kore’de kar yağışı görülmese de ülkenin daha soğuk olan kuzey kesiminde kar yağışı görülebilmektedir. Ülkenin güney kesiminde ise kış mevsimi daha ılıman geçer. Güney Kore’de en soğuk ay Ocak-Şubat aylarıdır ve bu aylarda sıcaklık -10 dereceye kadar düşebilmektedir. İlkbahar mevsimi Mart-Mayıs ayları arasındadır. Güney Kore’de bu mevsimde hava daha ılımandır ve yağış miktarı artış gösterir. Sonbahar mevsimi Eylül-Kasım ayları arasında yaşanır. Hava sıcaklıkları 20-22 derece arasındadır ve az miktarda yağış görülür.
Ekonomik Yapı
Güney Kore ekonomisi Asya’da 4. sırada, dünyada ise 10. sırada yer almaktadır. Güney Kore’de 2022 yılında enflasyon %5,4 olarak belirlenmiştir. 2022 düşük işsizlik sıralamasında da dünyada 4.sırada yer almaktadır. 2022 yılı itibariyle yurtiçi hasılasının büyük bölümünü araştırma ve geliştirmeye(Ar-Ge) ayırma kararı alarak ekonomisini büyütmeyi hedeflemektedir.
Güney Kore ekonomisinin temelini oluşturan ekonomik faaliyetler ise; tekstil, çelik, otomotiv üretimi , elektronik vb. Gemi üretiminde dünyada 1. sırada yer alırken otomotiv üretiminde 5. sırada yer almaktadır. Güney Kore’de elektronik alanındaki şirketler arasında dünyanın en büyük telefon üreticisi olan Samsung ve dünyanın en büyük televizyon üreticisi olan LG bulunmaktadır.
Güney Kore’de otomotiv alanındaki şirketler arasında ise Hyundai ve Kia markaları bulunmaktadır. Eğlence sektörü de Güney Kore ekonomisinde önemli bir paya sahiptir. Özellikle K-Pop ve K-Drama eğlence sektörünün temelini oluşturuyor. Güney Kore topraklarının sadece %22’si ekilebilir arazi olduğu için tarım çok gelişmemiştir. Güney Kore’nin para birimi “Won” dur ve şu an 1 Won=0,0153 TL’dir.
Dini Yapı
Güney Kore’de dini inançlar çeşitlilik göstermektedir. Güney Kore’de en yaygın olan din Hristiyanlık’tır. Hristiyanlık’tan sonra en fazla inançsızlar bulunmaktadır. En yaygın olan 3. inanış ise Budizm’dir. Güney Kore’de İslamiyet’e inananlar da ülkenin sadece %0,3’lük kesimidir. Güney Kore’de inanç çeşitliliği fazla olduğu için inanç özgürlüğü yasalar tarafından korunmaktadır. Aynı zamanda her dini inanca mensup insanın ibadet edebileceği ibadethaneler mevcuttur.
Yemekler
Güney Kore mutfağı acı ve baharat kullanımı sebebiyle Türk mutfağı ile benzerlik göstermektedir. Aynı zamanda Güney Kore mutfağında da Türk mutfağında olduğu gibi ana yemeğin yanında birçok farklı meze getirilir ve bu mezeler bittikçe isteğinize göre yenilenir. Ama bu iki mutfağın benzerliklerinin yanı sıra birçok farklı yanı da bulunuyor.
Örneğin Türk mutfağında ay çiçek ve zeytinyağı gibi daha hafif yağlar kullanılırken, Güney Kore’de susam yağı, soya sosu ve balık yağı gibi daha ağır tatlara sahip yağlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda Güney Kore mutfağında tuz kullanımı da çok yaygın değildir. Türkiye’de kahvaltı ve akşam yemeğinde farklı yiyecekler tüketilirken Güney Kore’de böyle bir ayrım söz konusu değildir.
Güney Kore’yi seyahat etmek isteyen kişilerin en çok zorlanacağı konu kahvaltı olabilir. Bu sorunu da Starbucks veya benzeri yerlerde kruvasan, kek ve poğaça tarzı şeyler yiyerek halledebilirsiniz. Güney Kore’de genel olarak pilav, sebze, et ve tavuk ağırlıklı yemekler tüketiliyor. En çok bilinen ve tüketilen yemekleri şunlardır;
Kımche
Güney Kore’de her öğünde ve her yemeğin yanında tüketilen acılı lahana turşusudur. Güney Kore’nin milli yemeği desek abartmış olmayız.
Bibimbap
Güney Kore’de pirincin üzerine et, yumurta ve sebze pişirilip konularak servis edilir. Pirincin üzerinde getirilen tüm ürünler karıştırılarak yenir. Bu Güney Kore’de bir yeme usulüdür.
Kimbap
Güney Kore’de haşlanmış pirincin üzerine yerleştirilen sebzelerin yosun ile sarılmasıyla oluşan bir yemektir. Sushi ile benzerlik gösterse de ondan tek farkı malzemelerin çiğ balığa değil yosuna sarılmasıdır. Güney Kore’de kahvaltıda yoğun olarak tüketilen bir yemektir. Güney Kore’ye giderseniz kesinlikle denemeniz gereken lezzetlerden biri.
Ramen
K-Drama izleyenlerin çok yakından bildiği bir yemektir. Haşlanmış uzun makarnaya birçok sebze, sos ve baharat eklenmesiyle oluşuyor. Güney Kore’deki bu makarnanın Türkiye’deki makarnadan farkı salça eklenmemesi ve sulu bir şekilde yenmesidir. Ramenin üzerine et veya yumurta ekleyerek farklı öğünlerde tüketebilirsiniz.
Tteokbokki
K-Drama izleyenlerin bu yemeğe de yabancı olmadıklarını düşünüyorum. Pirinç keki ve biber salçası ile hazırlanan çok acı bir yemek. Güney Kore sokak yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Kore Barbeküsü
Güney Kore barbeküsü, Türkiye’deki ocak başına benzer bir sistemdir. Masanın ortasında bulunan mangalda eti kendiniz pişirip etin yanında getirilen mezelerle birlikte yiyorsunuz. Güney Kore’ye özgü “soju” adı verilen içki de bu yemeğin yanında en çok tüketilen içecektir.
Soju
Güney Kore’nin milli içkisi desek abartmış olmayız. Çok sert olan bu içki küçük shot bardakları ile servis edilir ve o şekilde tüketilir.
Kültürel Yapı
Güney Kore kültürünün dünyada bu kadar merak edilmesindeki en büyük etken K-Pop ve K-Drama’dır. K-Pop modern Kore müziğidir. Birbirine yakın yaşlardaki gençlerin oluşturduğu gruplardan oluşur. Bu gruplardaki gençler çok uzun bir staj eğitiminden geçerler ve sadece staj sonunda başarılı olanlar çıkış yapabilirler. K-Pop sektörünün dünyaya açılması 2013 yılında çıkış yapan BTS grubu sayesinde olmuştur.
Bu grup kısıtlı imkanlarla çok çalışarak hem kendilerini hem de şirketlerini zirveye taşımışlardır. Şu an Güney Kore’deki K-Pop sektörünün en büyük şirketi BTS grubunun şirketi HYBE’dir ve BTS grubu da ülkeye en çok gelir getiren gruptur. Grup üyeleri de bu şirkette sadece şarkıcı değil aynı zamanda şirkettin hissedarlarıdır. BTS’in dünyada bu kadar sevilmesinin nedeni şarkılarıyla insanlara verdikleri mesajlar ve samimi tavırlarıdır. Örneğin “Paradıse” isimli şarkıda “Hayallerin olmasa da sorun değil.
Eğer mutlu olduğun anlar varsa” sözleri hayalleri olmayan ve ne yapacağını bilmeyen insanların kendilerine yükledikleri baskıyı azaltarak rahatlamalarını sağlamıştır. “N.O” şarkısında baskıcı okul düzenine ve hayallerinden vazgeçirilmek zorunda bırakılıp sadece ders çalışmaya itilen gençlerin sorunlarına değinmişlerdir. “Love Myself” albümü ile kendini olduğun gibi sevmenin önemini dünyaya anlatmaya çalışmışlardır. Bu albümden sonra UNICEF ile kendini sevme üzerine bir kampanya başlatmışlardır.
2021 yılında yaşanan pandeminin kaynağı bir Asya ülkesi olduğu için Asya’lılara yönelik artan ırkçılığa farkındalık oluşturmak amacıyla BM’de konuşma yapmışlardır. “Permessıon to Dance” şarkısının kareografisinde işaret diline yer vererek müziğin evrensel bir iletişim aracı olduğuna dikkat çekmişlerdir. BTS dışında birçok farklı başarılı grup da bulunuyor; Stray Kıds, Ateez, The Boyz, Black Pınk vb.
Güney Kore’de Türkiye’de olduğu gibi ataerkil bir toplum yapısı görülüyor. Ama son yıllarda kadın erkek eşitliği sağlanmaya çalışılmıştır. Yine de toplumda ve iş hayatında erkekler kadınlardan daha ön plandadır. Örneğin aynı şirkette aynı işi yapan kadın ve erkek arasında erkek daha yüksek maaş alırken kadın daha düşük bir maaş alabiliyor. Kadınlar iş hayatında yer alsalar bile aynı şekilde evdeki düzeni de sağlamak zorundalar. Türk toplum yapısıyla biraz benziyor sanki. Siz ne dersiniz?
Güney Kore’de saygı çok önemlidir. İnsanlar arasında bir yaş fark bile olsa küçük yaştaki kişi abi veya abla diye hitap etmek zorundadır. Masadaki en büyük kişi yemeğe başlamadan yemeğe başlanmaz. Sizden büyük birisi ile içki içiyorsanız kafanızı çevirip bardağı elinizle kapatarak içkinizi içmeniz gerekir.
Güney Kore’de de Türkiye’de olduğu gibi eve ayakkabıyla girilmez. Bunun sebebi de yerde yemek yeme alışkanlıklarının olmasıdır.
Güney Kore kültüründe kareoke çok yaygındır. Özellikle gençlerin en büyük eğlence aracıdır.
Güney Kore’de çatal ve kaşık kullanılsa da genel olarak yemekleri “chopstick” ile yerler.
Güney Kore’nin geleneksel giysisinin adı “Hanbok”tur. Festivallerde, düğünlerde veya resmi bayramlarda isteyen kişiler “Hanbok” giymektedir.
Güney Kore’de Türkiye’de olduğu gibi el sıkışarak değil baş ve gövde öne doğru eğilerek selam verilir. Bu bir saygı göstergesidir.
Güney Kore eğitim sisteminde ana okulu, ilk okul, orta okul, lise ve üniversite bulunmaktadır. Ana okul, ilk okul ve orta okul zorunludur. Hem özel hem de devlet okulları bulunmaktadır. Devlet okulları milli eğitimin belirlediği müfredatı uygularken özel okullar kendi müfredatlarını uygulayabilmektedirler. Lisede okul 08.30-16.00 saatleri arasındadır. Öğrencilerin geneli okuldan sonra özel kurslara devam etmektedir.
Güney Kore’de şehir içi ulaşım için birçok alternatif mevcuttur; otobüs, tren, taksi, metro. Bu ulaşım araçları arasında en uygun fiyatlı ve geniş ulaşım ağına sahip araç metrodur. Güney Kore’de çok gelişmiş ve seyahat edenler için biraz karmaşık sayılabilecek bir metro sistemi vardır. Seyahate gitmeden önce “Subway Seul” uygulamasını indirmeniz metro kullanırken size kolaylık sağlayacaktır.
Şehir içinde herhangi bir ulaşım aracıyla seyahat etmek istiyorsanız “T-Money” kart edinmeniz gerekiyor. Bu kart Türkiye’deki otobüs kartına benziyor ve taksi dahil tüm şehir içi ulaşım araçlarında kullanabiliyorsunuz. Güney Kore’ye yetiştiğinizde ilk iş olarak hava alanındaki satış noktalarından bu kartı temin edebilirsiniz.
Güney Kore’de endişelenmemeniz gereken şeylerden biri de internet bağlantısı. Çünkü güney Kore’de metrolar dahil şehrin birçok yerinde şifresiz hızlı internete ulaşabilirsiniz.
Seyahat
Ne zaman gidilir?
Güney Kore’de kış mevsimi çok soğuk olduğu için seyahat etmek için pek uygun bir zaman değil. Aynı şekilde yaz mevsimi de çok yağışlı olduğu için yine seyahat etmek için uygun bir zaman olmayacaktır. Güney Kore’yi seyahat etmek için en uygun zaman bahar aylarıdır. İlkbahar mevsiminde (Mart-Mayıs) yağışlar daha az ve hava sıcaklığı ortalama olduğu için seyahat etmek için uygun bir zamandır.
Kiraz çiçeklerini görmek istiyorsanız Nisan ayında gidebilirsiniz. Ama Güney Kore’ye gitmek için en uygun zamanın sonbahar mevsimi (Eylül-Kasım) olduğunu söyleyebiliriz. Bu mevsimde hem yağış az olduğu için hem de hava sıcaklıkları 20 derece civarında olduğu için keyifli bir seyahat geçirebilirsiniz.
Nasıl gidilir?
Güney Kore’ye diğer Uzak Doğu ülkelerine olduğu gibi vizesiz seyahat edebilirsiniz. En az 3 ay geçerliliği olan bir pasaport ile 90 gün kalma hakkınız var. En uygun ulaşım şekli hava yoludur. En az 2-3 ay öncesinden biletinizi alırsanız çok daha uygun fiyata seyahat edebilirsiniz. Konaklama için kalacağınız yeri de seyahat etmeden önce ayarlamanız sizin için faydalı olacaktır.
Airbnb, otellere göre daha uygun bir konaklama seçeneği olacaktır. Bu kadar ayrı işlemle uğraşamam, daha kolay seyahat etmek istiyorum derseniz Güney Kore turlarına katılabilirsiniz. Turlar genelde daha uygun fiyatlı ve daha planlı olduğu için size sadece seyahatin keyfini çıkarmak kalıyor. Sadece turları araştırırken kurumsal ve bilindik bir yer firma olmasına dikkat edin. Firma ile yüz yüze görüşüp turun detaylarını da öğrenmeniz daha sonradan istemediğiniz sorunlarla karşılaşmanızı engelleyecektir.
Çok iyi İngilizce bilmeme gerek var mı?
Güney Kore’yi basit ve orta seviye İngilizceyle rahatça seyahat edebilirsiniz. Yerli halk ile iletişim kurabilmek için birkaç basit Korece kelime ve cümle kalıbı öğrenmeniz seyahat sırasında işinizi kolaylaştıracaktır. Seyahate çıkmadan önce yanınıza seyahat sözlüğü alabilir veya telefonunuza iyi Korece çeviri yapabilen bir uygulama da indirebilirsiniz.
Nereye gidebilirim, neler yapabilirim?
Güney Kore’de ilk seyahat etmeniz gereken yer Güney Kore’nin başkenti yani Seul’dür. Seul’de ve Güney Kore’nin diğer şehirlerinde ziyaret edebileceğiniz birkaç yeri sizinle paylaşmak istiyorum.
Namsan Parkı
Güney Kore’de Namsan dağında bulunan park şehir hayatının kalabalığından uzaklaşıp doğanın tadını çıkarmak isteyenler uğrak noktalarından biri. Namsan parkına Nisan ayında giderseniz kiraz çiçeklerini de görebilirsiniz. Parkın içinde bulunan Seul TV kulesi “N” Namsan parkına gittiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri. K-Drama severlerin çok iyi bileceği aşk kilitleri Namsan kulesinde bulunmaktadır.
Gyeongbokgung Sarayı
Güney Kore’de Joseon Hanedanlığı döneminde yapılmış sarayların en büyüğüdür. Sarayın içerisinde yer alan Kore Ulusal Halk Müzesi ve Ulusal Saray Müzesi Gyeongbokgung Sarayı’nı ziyaret ettiğinizde kesinlikle görmeniz gereken yerlerdendir. Normalde saraya giriş ücretlidir ama Güney Kore Kurtuluş Günü’nde yani 15 Ağustosta ziyaret ederseniz ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Bukchon Köyü
Güney Kore’de Joseon Hanedanlığı zamanında yapılmış Gyeongbokgung Sarayına yakın bir yerdir. Gyeongbokgung Sarayına giderseniz Buckhon Köyü’nü ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Özellikle Güney Kore’nin geleneksel havasını görmek istiyorsanız kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Çünkü Bukchon Köyü tek katlı geleneksel Kore evlerinin bulunduğu ve geleneksel Kore kültürünün yaşatıldığı bir yer. Şu an çok fazla yaşayan kişi olmasa da kültür merkezi olarak kullanılmaya devam ediliyor.
Itaewon
Güney Kore’de Itaewon bölgesi yabancı kültürlerin buluşma noktası diyebiliriz. Güney Kore’ye gitmişseniz ve İngilizceniz iyiyse Itaewon bölgesinde çok rahat iletişim kurabilirsiniz. Aynı zamanda Güney Kore yemeklerine alışamazsanız Türk restoranları dahil birçok uluslararası restoran bulabilirsiniz. Itaweon’da ziyaret edebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Kore Savaş Anıtı bu yerlerden biri.
Aynı zamanda Güney Kore’nin en büyük camisi Seul Cami de Itaewon’da bulunuyor. Aynı zamanda Güney Kore’nin en büyük K-Pop şirketi HYBE de Itaewon’un bulunduğu Yongsan ilçesinde bulunuyor. Eğer BTS ve TXT fanıysanız veya HYBE şirketinde bulunan herhangi bir grubun fanıysanız HYBE binasını ziyaret edebilirsiniz.
Myeongdong
Güney Kore’nin alışveriş cennetidir. Hem yerel hem de uluslararası alışveriş mağazalarının bulunduğu bir turist merkezidir. Aynı zamanda bu bölgede alışveriş sonrası yorgunluğu atmak ve Kore mutfağını denemek isteyenler için birçok yerel restoran da bulunuyor. Myeongdong bölgesinde kesinlikle yemeniz gereken yemek Kore barbeküsüdür. Bunun dışında birçok sokak lezzetini de deneyebilirsiniz.
Han Nehri
Güney Kore’yi ikiye ayıran bir nehirdir. Han nehri çevresine yapılan parklarda birçok sosyal aktivite yapabilirsiniz; spor, bisiklete binme, kamp vb. Aynı zamanda bahar ve yaz aylarında Han Nehri’nde birçok su sporunu da deneyimleyebilirsiniz. Han Nehri’ne giderseniz nehrin kıyısında bulunan yiyecek kamyonlarındaki lezzetlerin tadına bakmayı da ihmal etmeyin. Eğer şanslıysanız Han Nehri’nde çekilen bir Kore dizisine de denk gelebilirsiniz.
Gangnam
Güney Kore’nin başkenti Seul’ün 3.en büyük bölgesidir. Yürüyerek tüm Gangnam’ı gezmeniz bir saatten fazla zamanınızı alabilir. Otobüsle gezmeniz zaman açışından daha avantajlı olacaktır. Gangnam Güney Kore’de lüks yaşamın yaşandığı, yüksek plazaların bulunduğu, alışveriş ve yeme içme konusunda en fazla seçeneğe sahip bölgedir. Aynı zamanda K-Pop kültürünün kalbidir. SM VE JYP gibi büyük K-Pop şirketleri Gangnam’da bulunuyor. Sevdiğiniz K-Pop grubu bu şirketlerden birindeyse şirket binasını ziyaret edip bir göz atabilirsiniz. Kim bilir belki sevdiğiniz idolü uzaktan da olsa görebilirsiniz.
Namdaemun Market
Güney Kore’nin en büyük ve en eski pazarıdır. Hem turistlerin hem de yerli halkın ziyaret ettiği kalabalık ve canlı bir yerdir. Bu pazarda geleneksel kıyafetler, elektronik eşyalar, mücevherler ve hediyelik eşyalar bulabilirsiniz. Pazarı dolaştıktan sonra Namdaemun’un sokak lezzetlerini de denemeyi ihmal etmeyin.
Dongdaemun Desıgn Plaza
Güney Kore’de Seul’ün Instagram bölgesi diyebiliriz. Plaza gümüş rengi, kıvrımlı yapısı ve gece ışıklı hali ile fotoğraf severleri kendine çekmektedir. Plaza’nın içerisinde hem alışveriş yapabilirsiniz hem de düzenlenen sergi ve etkinliklere katılabilirsiniz. Plaza’nın girişinde bulunan piyanoda piyano çalan tatlı çiftlerle de karşılaşmanız mümkün.
Lotte World
Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunur ve dünyanın en büyük tema parkıdır. Küçük bir şehir kurulmuş desek abartmış olmayız. İçerisinde alışveriş merkezi, otel, restoran ve eğlence merkezi gibi aklınıza gelebilecek birçok alternatif mevcut. Lotte World’e giderseniz Güney Kore’nin en büyük, dünyanın ise 5.en büyük binası olan Lotte World Tower’ı ziyaret etmeyi unutmayın.Eğer yükseklik korkunuz yoksa ve adrenalin tutkunuysanız binanın 118.katında bulunan dünyanın en yüksek cam zeminine sahip Sky Deck’i kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Jeju Adası
Güney Kore’nin Hawai’si olarak bilinen ada Güney Kore’nin ilk ve tek özerk eyaletidir. Jeju adasına Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. Seul’deki Gımpo Havalimanı’ndan ve Busan’dan direkt uçuşlar ile adaya gidebilirsiniz. Aynı zamanda Busan, Incheon, Mokpo, Wando, Nokdong, Nolyeogdo şehirlerinden feribotla da adaya gidebilrsiniz. Jeju adasına gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Güneşin ve denizin tadını çıkarmak istiyorsanız ilkbahar mevsimini tercih etmeniz daha iyi olacaktır.
BM Anıt Mezar
Güney Kore’nin Busan şehrinde bulunur. Kore savaşında şehit olan Türk ve Güney Koreli askerlerin yattığı anıt mezardır. Busan’a giderseniz Anıt Mezarı ziyaret edip şehitlerimiz için dua etmeyi unutmayın.