takipçi satın al

Greyfurt Yağı Nedir?

Greyfurt yağı, meyvenin çok miktarda esansiyel yağ asidi içeren özünden elde edildiği için kendine özgü bir koku ve tada sahip bir yağdır. Greyfurtlar Karayipler’e özgüdür ve şu anda birçok farklı ülkede yetiştirilmektedir.

Greyfurt Yağı Ne için Kullanılır?

Greyfurt yağı genellikle şekerleme, dondurma, fırınlama ve dekapaj gibi yiyeceklerde lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Tadının bu kadar belirgin bir şekilde meyvemsi olmasının nedeni, zeytinyağının büyük bir yüzdesini oluşturan yüksek oleik asit içeriğinden kaynaklanmaktadır. Greyfurt yağının ayrıca yüksek C vitamini içeriği nedeniyle potansiyel anti-kanser özelliklerine sahip olduğu gösterilmiştir. [1]

Greyfurt Yağı Neden Bu Kadar Faydalı?

Greyfurt yağı, minimum düzeyde işlendiği için en sağlıklı olarak kabul edilen soğuk sıkım yağlardan biridir. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle, kanseri önleyen ve bağışıklık sistemine yardımcı olan bileşikler içerebilecekleri konusunda bazı spekülasyonlar olmuştur.

Greyfurt Yağı Güvenli midir?

Bu yağın herhangi bir tıbbi özelliği olduğuna dair kesin bir kanıt olmadığı için bu iddiaların asılsız olabileceği görülüyor. Büyük miktarlarda veya saf (seyreltilmemiş) greyfurt yağının cilt üzerindeki etkileriyle ilgili, sonuçsuz sonuçlar veren iki çalışma vardır.

Greyfurt yağının önemli miktarda C vitamini içerdiği doğru olsa da, bağışıklık sisteminde herhangi bir önemli gelişmeyi teşvik etmeye bile başlamak için yeterince yüksek konsantrasyonlarda değildir. Çok miktarda greyfurt yağı tüketmenin tek olumsuz yan etkisi, içerdiği yağ nedeniyle kan basıncını ve kalp fonksiyonlarını etkileyebilmesidir.

Greyfurt Yağı Soğuk Sıkım mıdır? 

Evet soğuk sıkımdır. Meyveden yağ çıkarmanın soğuk pres yöntemi, herhangi bir kimyasal veya çözücü içermez. Yalnızca son ürünün dokusunu kontrol etmek için artırılabilen veya azaltılabilen basınç kullanır. Bu tür yağların tümü, minimum düzeyde işlendikleri ve bu nedenle besinlerini ve faydalarını korudukları için en sağlıklı olarak kabul edilir.

Greyfurt yağı, meyve suyunu çıkarmak ve öz ile meyve eti arasında bir miktar ayrılmaya neden olmak için yüksek miktarda basınç kullanan pres veya vidalı çıkarıcı olarak bilinen bir makine ile greyfurtlardan ekstrakte edilir. Soğuk preslenmiş ve expeller preslenmiş yağlar, hamurdan veya meyve etinden elde edilir.

greyfurt yağı
greyfurt yağı

Greyfurt Yağı Organik midir?

Hayır, organik değildir. Greyfurt yağı organik olmayan greyfurtlardan yapılır. Ancak, eğer yabani greyfurt kullanılırsa bu, bu tür yağı organik hale getirecektir. Yabani greyfurtlar, ekili muadillerinden çok daha zengin ve daha kalın bir kabuğa sahip olma eğilimindedir.

İlgili İçerikler

2006’da yapılan bir araştırma, seyreltilmemiş greyfurt yağının prostat kanseri hücrelerinin büyümesini %96’nın üzerinde engellediğini gösterdi. Diğer çalışmalar, bu uçucu yağın meme kanseri hücreleri ve lösemi hücreleri ile mücadelede de etkili olabileceğini göstermiştir.

Greyfurt yağı, çoğunlukla oleik asitten ve eser miktarda alfa-linolenik asitten oluşan doğal olarak oluşan bir yağ asididir. Bu uçucu yağ, yemeklerde ve tıbbi amaçlar için yaygın olarak bir lezzet arttırıcı olarak kullanılır. Greyfurt yağının potansiyel anti-kanser özelliklerine sahip olduğu gösterilmiştir ve bu nedenle şekerleme, dondurma, fırınlama ve dekapaj gibi gıdalarda kullanılmıştır.

Bazı araştırmalar, yüksek C vitamini içeriği nedeniyle belirli kanser türlerini önleme potansiyeline sahip olabileceğini göstermektedir. Sağlığa yararları, kanseri önleyebileceği ve bağışıklık sistemini güçlendirebileceği iddialarını destekleyen yetersiz kanıtlar nedeniyle tartışmalıdır. Çok miktarda greyfurt yağı tüketmenin tek olumsuz yan etkisi, yüksek yağ içeriği nedeniyle kan basıncını ve kalp fonksiyonlarını etkileyebilmesidir.

Retiküle Greyfurt yağı, meyvenin özünden ve kabuğundan çıkarılır. Bu yağ % 1-3 oranında esansiyel yağ asitleri içerir.

  • Oleik asit (%76)
  • %22 Linoleik asit (%5)
  • %7-10 Stearik asit (%4)
  • %1-2 Alfa-linolenik asit (%0, 1)

Diğer tür “Fransız” veya “Japon” greyfurt yağı olarak adlandırılır. Aynı zamanda meyveden de çıkarılır, ancak özü kaplayan zar olmadan. Bu yağ %2-10 oranında esansiyel yağ asitleri içerir. Bu yağın lipid profili, az miktarda stearik ve palmitik aside ek olarak, esas olarak birkaç eser linoleik ve linolenik asit içeren oleik asitten oluşan deniz topalakına oldukça benzer. Oleik asit (%76)

  • %12-15 Linoleik asit (%3-5)
  • %1-2 Linolenik asit (%0, 1)

“Acı” greyfurt yağı, meyvenin uzun, ince beyaz bir çekirdeğe sahip tohumlarından çıkarılır. Yağ, %2-10 oranında esansiyel yağ asitleri içerir. Sabun ve kozmetikte emülgatör ve koku maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda, linalol ve geraniol de içerebilen fenolik içeriği nedeniyle bir anti-bakteriyel ajan ve anti-fungal ajan olarak işlev görür.

greyfurt yağı
greyfurt yağı

Yağ, meyvenin yapraklarından çıkarılır, ancak bunun dışında acı greyfurt yağına benzer. %2-5 esansiyel yağ asitleri içerir. Citrus Aurantium var. amara

Greyfurt çekirdeği ekstresinin saponin içeriğinin herpes enfeksiyonlarının tedavisinde faydalı olduğu gösterilmiştir, bu nedenle adı. Tohumlar, çoğu diğer turunçgil türlerinde de bulunan %3-5 oranında saponin içerir. Etkili bir anti-viral ajan ve güçlü bir antioksidandır, bu da kozmetiklerde ve sabunlarda emülsifiye edici bir ajan olarak kullanılmasının bir nedenidir.

Greyfurt yağı, limonen olarak bilinen ve ona tatlı bir aroma ve tat veren esansiyel yağı içerir. Citrus aurantium veya acı portakal yağı). Greyfurt yağı aromaterapide, banyo müstahzarlarında ve gıda aroması olarak kullanılır. Dahili veya topikal kullanım için güvenli kabul edilir.

Ancak hamile veya emziren kadınlar üzerindeki etkilerini gösteren kapsamlı çalışmalar yapılmamıştır. Sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırma, büyük miktarlarda greyfurt yağının erkeklerde doğurganlığı etkileyebileceğini göstermiştir. Bu nedenle hamile veya emzikli kadınların ilaç olarak greyfurt yağı almaları gerekiyorsa önce bir doktora danışmalıdırlar.

Difüzyon veya buhar inhalasyonu yoluyla uygulanır, öksürük semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur, ancak bu tedavi yönteminin etkinliğini kanıtlayan kesin çalışma yoktur.

Cildi yatıştırmada ve belirli dermatit türlerinde kızarıklığı azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Yutulduğunda tahrişe neden olabileceğinden, bu yağı yalnızca topikal olarak kullanmak önemlidir. Greyfurt, portakal veya diğer turunçgillere alerjisi olan kişiler bu uçucu yağı kullanmaktan kaçınmalıdır.

greyfurt yağı
greyfurt yağı

Yüksek seviyede ve ya miktarda yağ asitleri ve C vitamini nedeniyle, greyfurt yağı antioksidanlarda yüksektir ve bu da ona anti-kanser özelliklerini kazandırmaya yardımcı olur. Tümör oluşumunu durdurmanın yanı sıra kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatarak prostat, kanser, meme ve lösemi kanserleriyle mücadelede umut vaat ediyor. Greyfurt yağı sabunlarda emülgatör ve koku maddesi olarak kullanılır. Aynı zamanda, linalol ve geraniol de içerebilen fenolik içeriği nedeniyle bir anti-bakteriyel ajan ve anti-fungal ajan olarak işlev görür.

Dünyanın en büyük beş greyfurt üreten ülkesi, aşağıdaki taze meyve üretimi ile Meksika, Brezilya, Şili, Hindistan ve Çin’dir:

  • Meksika (1,3 milyon ton) – %42
  • Brezilya (0,9 milyon ton) – %22
  • Şili (0,5 milyon ton) – %16
  • Hindistan (0,2 milyon ton) – %8

Çin (0,2 milyon ton) – %8. Taze Florida greyfurt ABD’nin tüm bölgelerine gönderilir ve erken sezonda NYMEX ve Londra pazarında yoğun bir şekilde işlem görür. Kış aylarında Florida’nın 9. pazarı NYMEX, Atlanta’dır. Lakeland Fruit Exchange, 150 doğrudan iş ve 450 dolaylı iş ile ortalama 500 işi desteklemektedir. Greyfurt tarafından Lakeland’de yaratılan toplam istihdam, toplamda 1000’den fazla iş. Greyfurtlar Güney Florida, Kuzey Merkez Florida, Kuzey Batı Florida, Güneydoğu Florida, Kuzeybatı Florida ve Güney bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Sağlığa faydalarına rağmen, hamile veya emziren kadınlar üzerindeki etkilerini gösteren çalışmalar yapılmamıştır. Sıçanlar üzerinde yapılan bir araştırma, greyfurt yağının erkeklerde doğurganlığı etkileyebileceğini göstermiştir.

Greyfurt yağı ile ilgili videolar;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir