Beslenme ve Diyet

Folik Asit Nedir, Folik Asit Faydaları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Folik Asit Nedir?

Folik asit, vücudun çalışması ve sağlıklı kalması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu bir B vitamini kompleksi olarak tanımlanır. Folik asidi daha iyi anlamak için folik asit arasındaki farkı anlamak gerekir. Birçok insan folik asit ve folik asit terimlerini birbirinin yerine kullansa da, bunlar iki farklı şeydir.

Folik Asit

Folik asit metabolik olarak aktif ve doğal olarak oluşan B9 vitamini olarak bilinirken, folik asit bu vitaminin sentetik formu olarak tanımlanır. Bir koenzim olarak folik asit, vücuttaki diğer enzimlerin çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca folik asit sindirim sistemine girdiğinde folik asitten biraz farklı olan aktif B9 vitaminine dönüşür.

Vücut folik asit kullanmaya başlamadan önce bu bileşiği aktif bir folik asit formu olan L-metilfolata dönüştürür. Bu dönüşüm süreci, karaciğer ve diğer dokular sayesinde folik asit kan dolaşımına girmeden önce gerçekleşir.

folik asit nedir folik asit faydalari nelerdir2

Yetişkinler için önerilen günlük alım miktarı 400 mikrogram folik asittir. Halihazırda hamile olan ve yakın gelecekte hamile kalmayı planlayan kadınlar için değer 400 ile 800 mikrogram arasında değişmektedir.

Folik Asit Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı Hamilelik Sağlar

Folik asit vücuttaki koenzim etkisinden dolayı DNA sentezinde ve önemli enzimatik reaksiyonlarda rol oynar. Özellikle hamileliğin ilk birkaç haftasında fetüsün omurga ve sinir hücreleri hızla geliştiği için vücudun çok fazla folik aside ihtiyacı vardır. Fetal büyüme ve gelişmeyi desteklediği için kadınların hamilelik döneminde folik asit içeren besinleri diyetlerine eklemeleri gerekir. Hamilelik sırasında düşük folat, beyni, omurgayı ve omuriliği etkileyen nöral tüp defekti hastalığı riskini artırır.

Kalp Sağlığını Destekler

Folik asit takviyeleri, kan damarlarını tahriş edebilen amino asit homosisteinini azaltmaya yardımcı olur. Kan damarlarında bulunan bu amino asit, kanın pıhtılaşması, atardamarların daralması ve sertleşmesi gibi olumsuz etkilere de neden olabilir. İrlandalı bilim adamları tarafından 2000 yılında yapılan bir araştırmaya göre, homosisteinin folik asit tarafından düşürülmesi, koroner kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Kemik Gelişimini Destekler

New England Journal of Medicine’de yayınlanan 2004 tarihli bir araştırmaya göre, yüksek homosistein seviyeleri, yetişkinlerde osteoporozun neden olduğu kırıklar için risk faktörlerinden biridir. Bu nedenle homosistein düzeylerini düşürmeye yardımcı olan folik asidin osteoporoz riskini azaltabileceği ve kemik gelişimine yardımcı olabileceği söylenebilir. Ancak folik asidin kemik sağlığına fayda sağlaması için B6 ve B12 vitaminlerinin takviye edilmesi gerekir.

folik asit nedir folik asit faydalari nelerdir3

Folik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Folik asit, birçok gıdada doğal olarak bulunan sekiz B vitamininden biridir. Folik asidin içinde ne var diye merak ediyorsanız bu sentetik vitamin genellikle besin takviyeleri yoluyla folik asit hapları şeklinde alınır. Vücut folik asidi folik asitten daha kolay emer.

  • Ispanak, Lahana, Brüksel lahanası, Brokoli, Kuşkonmaz
  • Fasulye, Bezelye ve Börülce gibi baklagiller
  • Portakal, Muz ve Avokado
  • Kepek ve diğer tam tahıllar
  • Kümes Hayvanları, Kabuklu Deniz Ürünleri ve Sığır Ciğeri

Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Folik asit eksikliği, vücudun yeterince kırmızı kan hücresi üretmediği anlamına gelir. Bu nedenle düşük folik asit anemiye neden oluyorsa, anemi belirtileri ortaya çıkacaktır.

Hastalık şiddetli hale geldikçe, folat eksikliği belirtileri şunları içerir:

  • Zayıflık,
  • Baş dönmesi,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Sinirlilik,
  • Baş ağrısı,
  • Ağız ve dilde yaralar

Folik Asit İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu