Fas Hakkında 10 İlginç Bilgi

859 yılında kurulan dünyanın en eski üniversitesinin Fas’ta, Fez’de olduğunu biliyor muydunuz? Fas, Afrika kıtasının kuzeyinde yer alır. Konumu, İspanya‘ya bakan Akdeniz’e baktığı için Avrupa ile yakın bağları olduğu anlamına gelir.

Tarihte çeşitli uzunluklarda Fas, birçok ülke ve yönetici tarafından ele geçirilmiştir. En yenisi Fransa, yani Fransız İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Ayrıca tarih boyunca Romalılar ve Arap milletleri tarafından da yönetilmiştir.

İşte Fas hakkında daha fazlasını öğrenmek istemenize neden olacak 10 ilginç gerçek;

Fas Hakkında 10 İlginç Bilgi

Fas’ın iki resmi dili vardır

fas hakkinda 2

Bir ana dili olan çoğu ülkenin aksine, Fas’ta iki tane vardır. Fas ile ilk ve en yaygın olarak ilişkilendirilen Arapça‘dır. Arapçanın Fas’ta konuşulan versiyonu “Darija” olarak bilinir. Konuşulan ikinci ve daha az bilinen dil Berberi‘dir. Berberi dili, geldiği yer olduğu için çoğu Kuzey Afrika ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

Berberi halkı hala Fas’ta yaşıyor, bu neden ile dilin popülaritesi hala aktiftir. Fas’ın Fransa ile olan geçmişi nedeni ile Fransızca hala bazen kullanılmaktadır ve daha az yaygın durumlarda İspanyolca konuşulmaktadır.

Fas bayrağı sadece 2 renge sahiptir

fas hakkinda 3

Fas bayrağı, ortasında yeşil bir yıldız bulunan kırmızıdır ve 1915 yılından beri kullanılmaktadır. Kırmızı arka plan, insanların cesaretini, gücünü ve dayanıklılığını ve ülkelerini korumak için çektikleri sıkıntıları temsil eder.

Bayrağın ortasında yeşil bir yıldız var. Yeşil olmasının nedeni, kültürlerinde yeşil rengin neşeyi, sevgiyi ve mutluluğu temsil etmesidir. Yıldızın kendisi İslam‘ın beş sütununu temsil ediyor, bu nedenle beş noktalı bir yıldız olmasının veya bazen pentagram olarak anılmasının nedeni budur. Pentagramın kendisine genellikle Süleyman’ın mührü denir.

Kuskus ulusal bir inceliktir

fas hakkinda 5

Kuskusun Kuzey Afrika‘da temel bir gıda olduğunu ve daha spesifik olarak Fas’ın ulusal yemeği olduğunu biliyor muydunuz? Berberi dilinde K’seksu olarak bilinir ve 7. yüzyıldan beri Kuzey Afrika yemeklerinin çoğunda temel gıda maddesi olarak kullanılır.

Fas’ta yetiştirilebilen buğday veya diğer tahıllardan yapmak oldukça besleyici ve ucuzdur. Kuskus yapma süreci Fas’ta çok özeldir ve çok kutsal ve dini bir rutin olarak görülebilir. Kuskus geleneksel olarak evin kadınları tarafından özel günlerde yapılır ve uzun ömürlü olması nedeni ile yapıldıktan sonra aylarca saklanabilir.

Argan yağının menşei Fas’tır

fas hakkinda 6

Fas, dünyanın en büyük Argan yağı üreticisidir. Saç kremleri veya bakım ürünleri gibi kozmetik ürünlerde karşılaşmış olabilirsiniz.

Fas’ta, yemek pişirmek için kullanılan ana yağ olduğu için genellikle kozmetikten daha fazlası için kullanılır. Argan yağı, en yaygın olarak Fas’ta bulunan Argan ağacında yetişen meyve/cevizden gelir.

Fas, Kasbah adı verilen yapı tarzıyla ünlüdür

fas hakkinda 7

Kasbah diye bir şey duydunuz mu? Bazıları bu kelimeye aşina olabilir, fakat siz bilmiyorsanız, “Kasbah” bir medine, kale veya daha yaygın olarak bir kaleyi tanımlamak için kullanılan kelimedir. “Kasbah” kelimesinin gözetleme kulesi, kale ve eski şehir gibi birçok doğrudan çevirisi vardır.

Bu çevirilerden de görebileceğiniz gibi Kasbah, bir şehri oluşturan bir grup binaya benzer. Dünyadaki en eski Kasbah’lardan bazıları ise Fas’ta bulunur. “Aït Benhaddou” olarak adlandırılan UNESCO dünya mirası alanı bir Kasbah’tır ve Marakeş‘in güneybatısında yer almaktadır.

757 yılında kurucusu olan Ben-Haddou tarafından kurulmuştur. Öldüğünde, sitenin hemen arkasındaki bir mezara gömüldü ve burası turistlerin ziyaret ettiği popüler bir yer haline geldi.

Aït Benhaddou’nun tarihi bölgesi Hollywood tarafından ünlendi

fas hakkinda 9

Yıllar içinde Aït Benhaddou sadece çok sayıda turist çekmekle kalmadı; aynı zamanda çok iyi bilinen bazı filmlerde de mükemmel bir fon olarak da yer aldı.

1950‘lerden 1980‘lere kadar burada filmler çekildi, fakat daha yakın yıllarda, 1999 yılında “Mumya” ve ardından 2000 yılında “Gladiator” gibi klasikler burada çekildi.

Fas, dünyanın en eski üniversitesine sahiptir

fas hakkinda 8

İster inanın ister inanmayın, dünyanın en eski üniversitesi Fas’ta, Fez‘de bulunuyor. Kayıtlara göre, Karaviyyin Üniversitesi 859 tarihinde kuruldu ve bu, onu kayıtlı en eski yüksek öğrenim enstitüsü yapıyor.

Enstitü, varlıklı bir tüccarın kızı olan Fatim el-Fihri tarafından kurulmuş ve bugün hala Medrese olarak bilinen bir eğitim tesisi olarak kullanılmaktadır.

Fas, Kuzey Afrika’daki en yüksek zirveye ev sahipliği yapmaktadır

fas hakkinda 10

Kuzey Afrika’daki en yüksek zirve, Fas’taki Yüksek Atlas sıradağlarında bulunabilir. Jebel Toubkal olarak adlandırılır ve 4.165 metre yüksekliğindedir. Sadece Fas ve Kuzey Afrika’nın değil, aynı zamanda Arap Dünyasının da en yüksek zirvesidir.

Fas’ın ulusal hayvanı bir aslandır

fas hakkinda 11

Fas’ın ulusal hayvanı, tam olarak Berberi aslanıdır. Bunlar, ormanlarda ve dağlık bölgelerde bulunmuş olmalı, ancak 20. yüzyılın ortalarında küçük bir grubun son görüldüğünden beri soyu tükenmiş olarak kabul edildi.

Bugün bulunabilen tek Berberi aslanları hayvanat bahçelerinde veya koruma alanlarındadır. Atlas Aslanı veya Berberi Aslanı olarak da bilinen Berberi aslanı, Fas’ta Mısır‘ın karşısında bulunacaktı ve Kuzey Afrika‘da bulunan tek aslan türüydü.

30 Temmuz, Fas’ın ulusal bayramıdır

Tıpkı 4 Temmuz’un ABD için ulusal bayram olması gibi; Fas’ın da kendine ait bir tane var. Fas’ta Taht Günü olarak bilinir ve her yıl 30 Temmuz‘da kutlanır. Bu özel gün, kralları VI. Muhammed‘in tahta çıktığı günün kutlanmasıdır.

Ne zaman yeni bir kral gelse, bu kutlama günü onun tahta çıkışının hangi gün olduğuna göre değişir. Muhammed VI, 1999 yılında babası II. Hasan‘dan sonra tahta geçti.

fas hakkinda 1

Fas, Afrika, Avrupa ve Arap geleneklerinin ve dilinin bir karışımı haline geldi. Bir daha ki sefere kendinizi kuskus yerken bulduğunuzda, bu lezzetli yemeğin nereden geldiğini düşünün.

Fas Hakkında 10 İlginç Bilgi ile İlgili Videolar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu