Sağlık

Endokrin Nedir, Faydaları Nelerdir?

Endokrin, organ işlevini düzenlemek ve koordine etmek için hormonları kan dolaşımına salgılayan bir hormon sistemidir. Vücudun ana organlarında endokrin bezleri vardır, ancak bunlar aynı zamanda deri, böbrekler ve beyni de içerir.

Endokrin” terimi, Yunanca iç (“endo”) ve Latince bez (“chondrus”) kelimesinden gelir. Terim ilk olarak 1828’de Moritz Heinrich Romberg adlı bir Alman fizyolog tarafından kullanıldı. Endokrin bezleri, proteinleri ve diğer bileşikleri kan dolaşımına salgılar. Bu hormonlar, birçok uzak hücre tipi üzerinde hareket ederek birçok organ fonksiyonunu düzenler ve koordine eder. Etkilenen organlar beyin, kaslar, kemikler, deri ve sindirim sistemini içerir. Hormonlar doğrudan diğer organların işlevlerini değiştirmesine neden olmaz.

Genel olarak, endokrin bezlerin üç ana kategorisi vardır: tiroid bezi (metabolizmayı düzenleyen), paratiroid bezi (kandaki kalsiyum seviyelerini düzenleyen) ve adrenal bez (bir tür stres hormonunu düzenleyen). Bazen bir bireyin cinsiyet hücrelerine (sperm veya yumurta) etki eden seks hormonları üreten gonadlar da vardır. Epifiz bezi melatonin üretir (uykuyu düzenler). Pankreas, şeker kullanımımızı düzenleyen hormonlar üretir.

Dişi üreme sistemi ayrıca hipofiz, yumurtalıklar ve uterus dahil olmak üzere birkaç endokrin bezi içerir. Erkek üreme sistemi, testislerin yanı sıra erkek cinsiyet hormonu testosteron üreten karmaşık bir kanal ve bezler ağını içerir. Testosteron seviyelerini korumak aslında testislerin ana işlevlerinden biridir.

Ekzositoz Nedir?

Ekzositoz, hücrelerin zarlarının dışındaki maddeleri hücre dışı sıvı boşluğuna veya başka bir hücrenin boşluğuna salgılaması için önemli bir süreçtir. Buna salgı yolu denir. Proteinlerin veziküller halinde paketlendiği Golgi aparatında (bir dizi düzleştirilmiş zarla çevrili keseler ve tübüller) başlar. Veziküller daha sonra onunla birleşecekleri plazma zarına taşınır. Bu füzyon gerçekleştiğinde ekzositoz olur.

Bazı ekzokrin bezlerin işlevleri şunları içerir:

Endokrin hücreler tarafından salgılanan sinyal proteinleri, yakın veya uzak hücrelere etki etmelerine bağlı olarak otokrin veya parakrin faktörler olabilir. Ekzokrin bezlerin salgıladığı hormonlar doğrudan yerel hücreleri etkiler. Ekzokrin bezlerine bazen holokrin bezleri denir, çünkü ürünlerini holokrin salgı adı verilen bir işlemle salgılarlar.

endokrin
endokrin

Holokrin salgıda tüm hücre, ürünlerini serbest bırakmak için parçalanır, örneğin, ter bezinin holokrin salgısında, ter salgılamak için epidermisin en dış tabakasından korneosit adı verilen tüy benzeri bir yapı dökülür. Ekzokrin bezleri, endokrin bezlerinin kanallarından evrimleşmiştir; örneğin ter bezi hücreleri, tiroid bezinde kalsitonin hormonunu salgılayan hücrelerden ortaya çıkmıştır.

Hayvanlarda endokrin sistem ilk olarak 1700’lerin sonlarında tanımlandı. Bir köpeğin epifiz beziyle ilgili erken bir çalışmada, ışıkla uyarıldığı ve melatonin ürettiği bulundu. Melatonin “karanlık hormonu” olarak bilinir. Düşük ışık ve karanlık koşullarında salgılanır ve uykuyu sağlar. Melatonin ayrıca insanlar dahil birçok omurgalıda sirkadiyen ritmi (uyku-uyanıklık döngüsü) düzenler. Bitkilerde melatoninin analizi, düzenleyici işlevi de olan benzer moleküllerin keşfine yol açtı.

2000’lerin başında yapılan araştırmalar, birçok bitkinin hormon konsantrasyonlarını değiştirerek ışığa maruz kalmaya yanıt verdiğini buldu – hatta bir tür sirkadiyen ritmine sahip olduklarını ortaya çıkardı. Bu hormonlar arasında brassinosteroidler, gibberellinler ve absisik asit bulunur.

ayak bilegi agrisi 1

Endokrin bezleri, hormonları veya hormon benzeri maddeleri salgılayarak bireysel bir organizma içindeki homeostaz için önemlidir. Hormon salgılanması genellikle ayrı aşamalarda (örneğin, adet döngüsü) meydana gelir, ancak döngüsel olmayan bir şekilde düzenlenebilir. Endokrin hücrelerinin, uyaranlara yanıt olarak hormonları yeniden salmalarına izin veren bir tür hafızaya sahip olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu salgıyı tetikleyen mekanizma belirsizdir.

Bir kişinin endokrin bezleri tutarlı bir oranda hormon salgılar ve hormonlar genellikle bir kişinin yaşamı boyunca çiftler halinde üretilir (seks hormonları veya steroidler buna bir örnektir). Ek olarak, zaman zaman anormal miktarda hormon üreten bezler vardır. “Fazla” veya “eksojen” bezler olarak adlandırılırlar (Yunanca: exo = dış). Bu tür bir salgı, “eksik” veya “endojen” bir bezin (Yunanca: endo = iç) tersidir.

Endokrin bezleri işlevsel özelliklerine göre iki ana gruba ayrılabilir.

Optik kiazmaya yakın hipofiz fossada yer alan ön hipofiz, hipotalamik salıcı hormonların etkisi altında altı ana hormon (TSH, FSH, LH, ACTH, GH ve prolaktin) salgılar. Arka hipofiz hormon salgılamaz; bunun yerine arka hipofiz fonksiyonu için oksitosin ve vazopressin depolar ve serbest bırakır. Gonadlar, bir hayvanın veya bitkinin cinsiyet organlarıdır, ancak dişi bitkiler söz konusu olduğunda, bir gonad bir yumurtalıktır. Hayvanlarda gonadlar gamettir ve insanlarda testisler ve yumurtalıklardır. Spermatozoa ve oosit adı verilen gametleri (cinsiyet hücreleri) üretirler.

endokrin
endokrin

İnsanlarda, bir erkek fetüs gebe kaldığında, testisten olgunlaşmamış sperm çıkar (testis, seminifer tübüllerin bir parçasıdır). Olgunlaştıkları epididimden geçerler ve daha sonra boşalma adı verilen bir süreçle vas deferens’e geçerler. Dişilerde yumurtalar ergenlik döneminde yumurtalıklarda oluşur. Bunlar sonunda her bir yumurtalıkta spermatozoa (erkek gametler) tarafından döllenen olgun yumurta hücrelerine dönüşür. Ortaya çıkan zigot, endometriuma (rahim duvarı) implante olan ve anneden bağımsız olarak gelişmeye (embriyonik gelişim) başlayan bir embriyoya dönüşür.

Hormon Türleri Nelerdir?

İnsanlarda iki tür hormon vardır;

Bir hormonun genel yapısı tüm hayvanlarda ve bitkilerde benzerdir. Bu, söz konusu hormondaki tüm varyasyonların dayandığı bir ana bileşik içerir. Her hormon, geldiği türe ve işlevine bağlı olarak biraz farklı bir varyasyona sahiptir. Hem bitkilerde hem de hayvanlarda moleküler yapı bakımından diğer organizmalara çok benzeyen bazı hormonlar olsa da, bitki hormonları yapısal olarak hayvan hormonlarından daha çeşitli olma eğilimindedir.

Ana bileşik tanımlandıktan sonra, genellikle ona iliştirilmiş ve rolünü tanımlayan alfasayısal bir sembol bulunur. Örneğin, insülin “insülin A” veya “insülin 1” olarak adlandırılabilir, çünkü insanlarda keşfedilen ilk tanımlanmış insülin tipidir. Bu durumda “1” rakamı, insanlarda tanımlanan ilk insülin tipi olduğunu gösterir.

Bitkiler büyümek ve gelişmek için hormonları sentezler ve kullanır. Hormonlar tarafından hücreden hücreye iletişim, bir bitkinin kendi içindeki büyümeyi, gelişmeyi ve diğer süreçleri koordine etmesini sağlar. Bitkilerin hormonlara tepki verme biçimleri, bitki türlerine bağlı olarak her bir hormona özgü farklı hormon reseptörlerine sahip olduklarından farklılık gösterir. Örneğin, bir bitkinin yapraklarında oksin (büyümeyi teşvik eden bir hormon) için reseptörleri varsa, o zaman gövdelerinde oksin bulunanlardan daha geniş yapraklar büyüyebilir.

Endokrin ile ilgili videolar;

 

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu