En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsleri Hangileridir?
En Çok Yumurta Veren Tavuk Cinsleri Hangileridir?
Tavuk yetiştirmenin ilk adımlarından itibaren bir tavuk çiftliğine başlamak istiyorsanız en çok yumurtlayan tavuk ırkları arasından seçim yaparak iyi bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu sayede diğer tavuk ırklarına göre daha fazla yumurta üretimi elde edebilir ve daha ucuza daha fazla para kazanabilirsiniz.
Barnevelder Tavuk
Barnevelder tavukları kışın çetin şartlarına oldukça dayanıklıdır ve yılda 180-200 kadar yumurta üretirler. Yumurtaları 60-65 gram ağırlığında, çok iri, kalın kahverengi kabukludur.
Bielefelder Tavuk
Bielefeld tavukları hızlı büyür, iyi kilo alır ve hem et hem de yumurtacı kümes hayvanlarında oldukça verimlidir. 6 ay içinde gelişimini tamamlar ve düzenli olarak yumurtlamaya başlar ve 3 yaşına kadar kesintisiz olarak yumurta bırakmaya devam eder. 2 yaşından sonra yumurta üretimi zirveye ulaşır.
Güçlü hastalık direncine sahiptir ve -15 derecelik şiddetli kış soğuğuna dayanabilir. Bahçe tavukları için ideal olabilir. Yumurtaları iri, benekli ve kahverengi renklidir. Bielefeld tavuklarının dezavantajlarına bakıldığında, diğer tavuk cinsleriyle geçinirken sakin mizaçları nedeniyle beslenme sırasında herhangi bir saldırıya karşı koyamamaları ve yetersiz beslenmeye eğilimli olmalarıdır. Ortalama 3 yıl tamamlandıktan sonra yumurta üretimi azalmaya başlar.
Sussex Tavuk
Sussex tavuğu 3-3,5 kg ağırlığı ve yıllık 180-320 yumurta üretimi ile yumurta ve kümes hayvanları için ilk tercihtir.
Nick Brown Tavuk
Nick Brown tavukları, kümes hayvanlarını serbest bırakmak için tercih edilen bir numaralı cinstir. Gelişimini tamamlayıp yumurtlamaya başlaması ortalama 3-4 ay sürer. Yumurtaları kahverengidir ve 300’e kadar yumurta bırakabilir. Bazen çift sarılı yumurta ürettiği de gözlemlenmiştir. Özellikleri ve görünümü itibariyle Lohman Brown tavuğuna çok benzer.
Günlük ortalama yem tüketimi 100-120 gram arasındadır ki bu diğer tavuklara göre oldukça düşüktür. Sokak tavuğu yetiştirmeyi düşünüyorsanız ortalama tavuk ömrünün 2 yıl olduğunu unutmayın. Kümes beslemek istiyorsanız ilk başlarda alışmak zor olsa da ısı, ışık, beslenme gibi doğru yaşam standartları sağlandığında hızlı bir şekilde adapte olabiliyor. Yumurta üretimi azalırsa veya yumurtaları kırılırsa etçi olarak kabul edilebilir ve ağırlığı 3-3,5 kg’a ulaşabilir.
Atabey Tavuk
Atabey tavuğu, Türkiye Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen fertil hibrit yumurta tavuğudur. Zorlu ortamlara ve hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır ve yemlerle iyi çalışır. Yem tüketimi 1-18 haftalar arasında 7 kg, yumurtlama döneminde ise günde 110-120 gr. Canlı ağırlık 4.5 ayın sonunda 1.5 kg, olgunlukta ise 2.5-3 kg’dır. Yüksek yumurta üretim oranı ve uyruğundan dolayı tavuğun en karlı cinslerinden biri olan Atabey tavuğuna yönelebilirsiniz.
Lohman Brown Tavuk
Lohman Brown tavukları en iyi yumurtlayan ırklardan biridir ve salma veya organik tavukçuluk için mükemmel bir seçimdir. Gelişimlerini hızla tamamlayarak 6-7 ay içinde yumurtlamaya başlarlar ve ortalama 2 yıl yaşarlar.
Et tavukçuluğu ve yumurta tavukçuluğu için uygundur. Yumurtlama dönemi başlayana kadar her gün 80-100 gram, yumurtlamaya başladığı dönemde ise 100-130 gram yem tüketin. Lohman Brown, ülkemiz iklimine kolay uyum sağladığı için tavuk çiftliği kurmak ve tavuk yetiştirmeye ilk adımlarını atmak isteyenler için en ideal tavuklardan biridir.
Tinted Tavuk
Tinden, uysal bir mizacı ve parlak renkli tüyleri olan çok sağlıklı ve dayanıklı bir yumurta tavuğudur. Organik yumurta elde etmek isteyenler köy halkı tarafından tercih edilmektedir.Yumurta ağırlığı 105-110 gram olup, yıllık yumurta üretimi 280-320 yumurtadır.
Yumurtaları iri ve kalın kabukludur. 4 ay içinde canlı ağırlığı 1,3 kg olup yumurtlamaya başlar ve ergin ağırlığı 1,85 kg’a ulaşır. Günlük yem tüketimi 80-90 gram olup, kümes hayvancılığında ortalama 60-70 gramdır.