MaksatSporTarih

Bisikletin Tarihi Nedir? İlk Bisikleti Kim İcat Etti?

instagram takipçi hilesi

‘Bisikletin Tarihi Nedir?’ isimli yazımızda sizler ile birlikte bisikletin tarihini inceleyeceğiz. İlk elektrik ile çalışan bisikletin patenti 31 Aralık 1895 tarihinde Amerikalı mucit Ogden Bolton Jr. tarafından alındı. Bisiklet on dokuzuncu yüzyılın başlarından beri bir ulaşım aracı olmuştur. Onlarca yıl boyunca tasarım olarak şekillendirildi, daha iyi performans ve yüksek hızlara ulaşabilmemiz için geliştirildi.
Bisikletin Tarihi Nedir? İlk Bisikleti Kim İcat Etti?

Bu insan gücü ile çalışan gemiler, insan gücü ile çalışan ulaşım için tasarımın temeli olarak hizmet etti. Ama bisikleti kimin icat ettiğini biliyor musunuz? Ya da ilki ne zaman yapıldı? İşte bisikletin tarihi…

Bisikletin Tarihi Nedir?

İlk bisikleti kim icat etti?

bisiklet tarihi 4

Bisikletler son birkaç yüz yılda gelişti ve her şey 1817 yılında başladı. Bir Alman baronu olan Karl von Drais, yapılan ilk bisikletlerden biri olan iki tekerlekli bir mekanizma tasarladı. Ahşaptan yapılmıştı ve pedalları, frenleri veya zincirleri yoktu.

Sürücü bisiklete biner ve ardından ivme kazanmak için ayakları ile tekme atardı. Bu buluşa; “hobi atı“, “koşu makinesi” ve “velocipede” dendi. Drais, bisikletin babası olarak bilinir.

Bisiklet tasarımında dönüm noktası ne zamandı?

bisiklet tarihi 5

1860‘larda bisiklet gerçekten bugün kullandığımız forma dönüşmeye başladı. Fransız mucitler Pierre LallementPierre Michaux ve Ernest Michaux pedallı bisikletler üzerinde çalıştılar. İlk tasarımlarda ön tekerleğe takılı pedal vardı ve bunlar kuruş farthing olarak bildiğimiz şeylerdi.

Ön tekerlek arkadan önemli ölçüde daha büyüktü ve önde pedallar, küçük bir koltuk ve gidon vardı. Bu tasarım, inişli çıkışlı sürüşü nedeni ile “kemik sallayıcı” olarak tanındı. Bunlar gerçekten 1870‘ler-1880‘lerde başladı ve bisiklet kulüpleri ve rekabetçi yarışlar kurmak için ilham kaynağı oldu. 1884 yılında İngiliz Thomas Stevens, dünya çapında bir yolculuğa çıktı.

“Kemik sallayıcı” bisiklet tasarımını nasıl etkiledi?

bisiklet tarihi 6

Penny-Farthing (kuruş metelik), bisiklet tasarımının geliştirilmesinde dönüm noktası olmasına rağmen, onları sürmek zordu. 1,2 m yükseklikte tünemiş bir koltukla, bisiklete binmek sadece zor değil, aynı zamanda düşmeniz durumunda güvensizdi. Bu nedenle 1885 yılında İngiliz tasarımcı John Kemp StarleyRover adlı “güvenlik bisikletini” icat etti.

Bu, o zamanlar bisiklet tasarımında büyük bir gelişmeydi. Güvenlik bisikletinin eşit büyüklükte tekerlekleri ve bir zincir tahriki vardı, kısa bir süre sonra frenler ve lastikler geliyordu. Bu, bugün bisiklet dediğimiz şeyin şablonuydu. 1890‘larda bisikletler, Avrupa ve ABD’de en son moda haline geldi.

1889 yılında ilk kadın güvenlik bisikleti piyasaya sürüldü ve bu ulaşım şekli herkesin kullanımına açıldı. Güvenlik bisikleti, insan gücü ile çalışan ulaşımın tasarlanmasında katalizördü.

Tek tekerlekli bisikletler ne zaman icat edildi?

bisiklet tarihi 7

Tek tekerlekli bisikletler şaşırtıcı bir şekilde iki tekerlekli bisikletlerden önce icat edilmemişlerdir. Tek tekerlekli sirk bisikletine yönelik ilk tasarımın patenti 1869 yılında alındı ​​ve Penny-Farthing (kuruş metelik) tasarımına dayanıyordu.

Tek tekerlekli bisikletlere binmek, iki tekerlekli bir bisiklete göre çok daha zordur ve bu nedenle eğlence ile ilişkilendirilmiştir. Denge için gidon olmadığından tek tekerlekli sirk bisikletine binip binmek beceri gerektiriyordu ve çok azı bunu başarıyla yapabiliyordu.

Elektrikli bisikletler güvenlik bisikletine modern bir uyarlama mı?

bisiklet tarihi 8

Elektrikli bisikletlerin orijinal insan gücü ile çalışan bisikletlerin oldukça modern bir uyarlaması olduğunu düşünebilirsiniz ancak onlar da bir o kadar eski! Güvenlik bisikleti tasarlandıktan kısa bir süre sonra, farklı bisiklet türleri geliştirilmeye başlandı.

İlk elektrik ile çalışan bisikletin patenti 31 Aralık 1895 tarihinde Amerikalı mucit Ogden Bolton Jr. tarafından alındı. Bu tasarım, motora yaklaşık 100 amper sağlayacak 10 voltluk bir pile sahipti. 1897 yılında Hosea W. Libbey, çift elektrikli motoru olan bir elektrikli bisiklet icat etti.

Japon otomotiv şirketi Yamaha1989 yılında bir “e-bisiklet” için ilk prototiplerden birini yaptı. Elektrikli bisiklet geliştirme ABD’de birkaç yıl devam etti, ancak bu gelişim önemli bir ilerleme kaydedildiği 1990‘lara kadar değildi.

Katlanır bisikleti kim icat etti?

bisiklet tarihi 1

20. yüzyılın başlarına kadar insanların katlanır bisiklet konseptine ilgi duymaya başlamaları mümkün değildi. Danimarkalı mühendis Mikael Pedersen1900 yılında İngiltere’de ilk katlanır bisikleti icat etti. İngiliz ordusu için geliştirildi ve 6,8 kg ağırlığındaydı ve 60 cm tekerlekleri vardı.

Askeri kullanım için tasarlanmış olmasına rağmen halk arasında da popüler olmuştur. Tasarım, türünün ilk örneğiydi fakat katlanmayıp ikiye ayrıldı. Pederson’ın “Katlanır ve Askeri” bisikleti, lansmanından sonraki 4 yıl içinde aşamalı olarak kullanımdan kaldırıldı.

60 yıl sonra, 1962 yılında, Moulton “Kaçak yolcu” katlanır bisiklet modelini piyasaya sürdüğünde, bu tür bisikletler yeniden moda oldu.

Kaç çeşit bisiklet vardır?

Dünya çapında bisiklet üreten birçok marka olduğundan, bugün mevcut olan bisiklet tasarımlarının tam sayısına bir sayı koymak zordur. En yaygın bisiklet türlerinden bazıları dağ bisikletleri, yol bisikletleri, kruvazörler, tandemler, BMX bisikletler ve çok daha fazlasıdır.

Bisikletler, hızların yanı sıra belirli arazilere ve hava koşullarına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Hemen hemen her türlü sürüş için bir bisiklet bulabilirsiniz ve birçok şirket ihtiyaçlarınıza uygun özel bisikletler üretecektir. Dünya çapında yüzlerce bisiklet tasarımcısı ve üreticisi var ve ABD’de her yıl 15-20 milyon arası bisiklet satılıyor.

Bisikletler, insan gücü ile çalışan ulaşımın önemli bir modudur. Onlar olmasaydı, yolculuklarımızı sınırlayacak şekilde yürümeye, trenlere veya araçları kullanmaya bağımlı olurduk. Sadece dolaşmanın çevre dostu bir yolu değil, aynı zamanda harika bir günlük egzersiz şeklidir.

Bisiklet Tarihi Nedir ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu