Sağlık

Ağızda Ekşime Nedenleri

Ağızda ekşime nedenleri neler olabilir? Bunu hiç düşündünüz mü? Ağızdaki ekşi tat zaman zaman tekrarlanmadığı takdirde tehlikeli değildir. Ancak düzenli olarak ortaya çıkıyorsa ve ekşi, tuzlu gıda tüketimi ile ilişkili değilse, nedeni sindirim sistemi hastalıkları olabilir. Ağızda ekşime nedenleri nelerdir ve bunlardan nasıl kurtulabilirsiniz bunu hiç düşündünüz mü? Ağzınızda ekşi bir tat mı var? Bunun nedeni yapmış olduğunuz doğru olmayan diyet de olabilir. Günlük hayatımızda yediğimiz içtiğimiz her türlü besinin aslında sağlığımıza olumlu ya da olumsuz etkileri vardır. Bazen hiç bu detayı düşünmeden sırf tadını beğendiğimiz için sağlıksız yiyecek ve içecekler tüketmekteyiz. Bunun sonucunda ağızda ekşime nedenleri ortaya çıkmakta. Çünkü sağlıksız beslenme en nihayetinde ağızda ekşime nedenlerini oluşturur. Peki bu ağızda ekşime nedenleri nelerdir bundan bahsedelim.

Ağızda Ekşime Nedenleri

agizda eksime nedenleri

Yiyecek ve içecek tüketimine ve diyetin doğasına bakılmaksızın, ağızda asit hissederseniz bu; karaciğer ve kanalları, safra ve kanalları hastalığını gösteriyor olabilir. Karaciğerde artan safranın düzgün bir şekilde dışarı atılması için yeterli zamanı yoktur ve dengesiz, doğru olmayan, yanlış yiyecek ve içecek tüketimi ile beraber karaciğer ve safraya fazla yüklenildiği zaman zamanla fazlalık mideye gider ve yemek borusunun üst kısmına doğru çıkar. Asit ağızda bu şekilde oluşur. Ağızda ekşime nedenlerinin diğerleri şunlardır:

  • Yüksek asitli gastrit ağızda ekşime nedenlerini oluşturur
  • Mide ülseri de bu nedenleri oluşturur
  • Dişlerde çürükler ağızda ekşime nedenlerini oluşturur
  • Diş eti iltihabı da bu nedenleri oluşturur
  • Ağız boşluğunun diğer hastalıkları ağızda ekşime nedenlerini oluşturur
  • Sindirim sistemi yapısının bazı yetersiz özellikleri ağızda ekşime nedenlerini oluşturur
  • Hamilelik, kadınlarda ağızda ekşi tadın nedeni olabilir. Hormonsal değişiklikler ve midede uterusa baskısı sonucunda sindirim sıvısı yemek borusuna ve ağız boşluğuna girebilir. Mide ekşimesi bu duruma eşlik eder. Bunun sonucunda ağızda ekşime nedenleri oluşur.
  • Bunun dışında susuz kalmış olmanız da ağızda ekşime nedenleri arasında yer alır.
  • Fazla çay ve sigara tüketimi de ağzınızdaki ekşimenin nedeni olabilecek kadar önemli bir husustur. Çayın tek başına zararlı bir madde olmamasını küçümsemeyin. Çünkü her yiyecek ve içeceğin fazlasının zararlı olduğu gibi çay da buna dahildir. Ve sigara tiryakilerinin farkında olmadan gün içinde sigaranın yanında çok fazla çay tükettiği de bilinen bir gerçektir. Sigara tek başına zaten oldukça sağlığa zararlı bir maddedir ve bu da ağızdaki ekşimeyi tetikler. Sigara ve çay ikilisi birleştiği zaman da ağızda tarifi mümkün olmayan kötü bir tat oluşturabilir. Sigara tiryakileri ilk etapta bu rahatsızlığı yaşamasalar da zaman içerisinde birçoğu bu rahatsızlığı yaşamaktadır. Bu nedenle elbette sigara hiç içilmemelidir. Ancak içiliyor ise bile çayla birlikte olmamalıdır ve minimum düzeyde tutulmasına özen gösterilmelidir.

Ağızda ekşime nedenleri aslına bakılırsa, yağ metabolizmasının ve karaciğer hasarının ihlal edildiğini gösterir. Asidik tatlandırıcılar ağız hastalıklarının gelişmesine, vücudun zehirlenmesine, gizli diyabete yol açabilir. Ekşi ve tuzlu tat, tükürük bezleri ile ilgili sorunları gösterir, kulak burun boğaz patolojileri, çok sert kahve veya çay içmemenin, sigara içmenin sonucu olabilir. Ağzınızda ekşi bir tat mı var? Bu ağızda ekşime nedenleri değişkenlik gösterir.

Sebeplerinin bu kadar değişkenlik gösterebiliyor olmasının nedeni ise; ağızda ekşime durumunun direk bir hastalığa bağlı olmasının yanı sıra dolaylı yoldan da bir hastalığın habercisi olabilme niteliğidir. Yani midenizde veya karaciğerinizde oluşan bir rahatsızlık veya hastalık, konudan bağımsız olan ağız organınıza etki ediyor, onu rahatsız ediyor olabilir. Tıpta ve sağlık konusunda böyle dolaylı yollardan hastalık ve rahatsızlık tespit etme durumu yaygın bir durumdur. Bu nedenle eğer ağızda ekşime eğer sürekli olarak tekrarlanıyor ise derhal uygun doktorunuza başvurmanız ve süreci yakından takip etmeniz gerekiyor demektir. Doktorlar gerekli tetkikleri yaparak ağızda ekşime nedenlerinizi kısa süre içinde ve kesin olarak tespit edecektir ve bunu kontrol altına alıp tedavi edecektir. Ağızda ekşime nedenleri genel itibari ile kanser gibi büyük bir hastalığın habercisi olmamaktadır. Bu nedenle korkulacak büyük bir durum yoktur. Ancak ağızda ekşime nedenleri tespit edilip erken teşhis ile derhal müdahale edilmez ise daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Northwestern Üniversitesi’nden bilim adamları, bazı insanların tatlı tatları sevdiğini, diğerlerinin ise ekşi tatları sevme eğiliminde olduğunu tespit etmek için bir dizi çalışma yaptı. Araştırmacılar tattan sorumlu genlerdeki nedeni belirlemeye çalıştılar. Ancak, cevabın daha basit olduğu ortaya çıktı. Uzun bilimsel deneyler sonucunda, insanların tat tercihlerinin belirli bir yiyecek ve içeceği kullanma konusundaki hislerine bağlı olduğu sonucuna vardılar. Bu yüzden kimileri kahve içtikten sonra bu duygunun tadını çıkarırken kimileri de limondan sonra gelen ekşi tadı ili heyecanlanır. Bu tamamen kişinin zevkine ve damak tasına bağlı bir şeydir. Her insan farklı yiyecek ve içeceklerden hoşlanabilir.

Ağızda Ekşime Nedenleri Nasıl Aşılır?

agizda eksime nedenleri 0

Ağızda ekşime nedenlerinden kurtulmak için, onlara sebep olan hastalığı uygun doktorunuza müracaat ederek tedavi etmeniz gerekir. Ek olarak, sindirim sistemi patolojisinin sıkıntılı çalışması durumunda, doktorlar her zaman doğru ve düzenli bir diyet reçete eder. Peki yeni bir diyet uygulayarak ağızdaki ekşi tattan nasıl kurtulabilirsiniz?

  • Günde 5-6 kez küçük porsiyonlarda yemek yemeye özen gösterin.
  • Kızartılmış, tütsülenmiş, tuzlanmış ve salamura ürünleri tüketmekten disiplin ve dikkat ile kaçının.
  • Baharatları, baharatlı yiyecekleri ve içecekleri, sert kahve çeşitlerini, çayı, alkolü tüketmekten disiplin ve dikkat ile kaçının.
  • Çiğ meyve ve sebze tüketimini minimum düzeyde tutmaya disiplin ve dikkat özen gösterin.
  • Geceleri fazla yemek yememeye disiplin ve dikkat ile özen gösterin.

Mide zarını tahriş eden ve safra üretimine neden olan yiyeceklerden en az bir ay boyunca disiplin ve dikkat ile özenli bir şekilde kaçınılmalıdır. Aslında bu süre tedavi amaçlı bir ay denilmektedir. Doğrusunu söylemek gerekirse bu tür yiyecek ve içeceklerden bir ömür boyu disiplin ve dikkat ile özenle kaçınılması gerekmektedir.

Çürükleri tedavi etmek, ağız boşluğundaki iltihabı ortadan kaldırmak ve diş etlerini iyileştirmek, ağızda ekşime nedenlerini engellemek sebebi ile oldukça önemlidir. Zaten dişlerdeki çürüklerden gerek görüntü olarak gerekse sızlama ve rahat yiyecek ve içecek tüketimi sağlayamama açısından kimse memnun değildir. Öyle ise diş doktoruna tedavi ettirmek için geç kalınmamalı.

Hamile kadınlarda ağızda ekşime nedenleri de doğru ve uygun bir diyet yardımı ile giderilmektedir. Yemekten sonra yatay bir pozisyon alamaz veya fazla aktif fiziksel aktiviteye giremezsiniz. Ama en azından yürüyüş yapmak, dolaşmak size iyi gelecektir. Bu yüzden en azından yürüyüş önemle tavsiye edilir. Zaten hamile bir kadın için yürüyüş yapmak, hamilelik süreci için de oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Anne adayının hareketliliği, bebeğin sağlığı için de önem arz etmektedir.

Sindirim sistemi hastalıklarına, yemekten hemen sonra veya sabahları ortaya çıkan ağızda ekşime nedenleri eşlik eder. Sorun, mide ekşimesi ve sürekli mide bulantısına neden olan mide asidindeki artıştır. Bu tür durumlara aşina iseniz, ülser ve gastriti ortadan kaldırmak ve hayatınıza daha sağlıklı ve memnun şekilde devam etmek için bir gastroenteroloji doktoru tarafından muayene edilmeniz gerekir. Yemek sonrası ağırlık, sağ taraftaki kaburgaların altında ağrı ve ağızda kalıcı asit; safra sistemi ile ilgili sorunların belirtileridir. Diş problemleri (çürük vb.), metabolik hastalıklar ve hamilelik nedeni ile ağızda ekşime nedenleri oluşabilir. İkinci durumda, karın ağrısı yoksa endişelenmeyin, bu vücudun normal bir reaksiyonudur.

Ağızda ekşime nedenleri ve tedavileri bu şekilde listelenebilir. Bazen küçük gibi görünen bazı rahatsızlıklar aslında önemli bir hastalığın önden habercisi olabilmektedir. Ara sıra olan ağızda ekşime nedenleri olmasa da düzenli olarak ağızda ekşime nedenleri gözlemleyen kişilerin doktorlarına müracaat etmeleri önem arz etmektedir. Çünkü sağlık hafife alınabilecek bir konu olmamakla beraber yaşamın da direk taşıdır.

Kaynak: https://anneysek.com/agizda-eksime-nedenleri-ve-cozum-onerileri/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu