Cilt Sağlığı
Trend

Ağız Kuruluğu Hangi Hastalıkların Habercisidir ?

Ağız Kuruluğu hakkında önemli bilgiler nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Günümüzde sıklıkla yaşanan ağız kuruluğunun birçok nedeni bulunmaktadır. Peki  buna neden olan etkenler neler hep birlikte aydınlanalım.

Ağız Kuruluğu hakkında önemli bilgiler nelerdir?

Yaz aylarında sıklıkla yaşadığımız ağız kuruluğu kışında devam ediyorsa ve bu süreklilik sağlıyorsa bunun alında yatan bir hastalık olabilir. Çeşitli sebeplere bağlı yaşanan ağız kuruluğu son derece rahatsız edici bir durumdur.tükürük salgısının azalması ile meydana gelen ağız kuruluğu uzman diş doktorlarda kserostomia olarak bilinir.

Ağızda kurumalar meydana geliyorsa sistematik bir neden buna sebebiyet vermiş olabilir. Bunlar yanlış ilaç kullanımına bağlı durumlar ve ya antibiyotiklerdir. Doktor önerisi olmadan kullanılan bazı ilaçların yan etkisi ağız kuruluğudur. Ayrıca kronik hastalıkların en büyük belirtilerinden biri olarak bilinir.

Günümüzde psikolojiye bağlı durumlarda hastalığın seyri azalması nedeni ile depresyon ilaçları fazlası ile tercih edilmektedir. Bu ilaçların çoğunda var olan etkin maddeler ağızda kurumalara ,hatta yutkunma sorunlarına sebebiyet verir. Depresyon ilaçları ve hipertansiyon ilaçları kullanırken ilaçların bu yan etkileri ortaya çıkacaktır. Fakat her yan etki ciddi bir hastalığı ortaya sermez.Tükürük salgısında azalmalar çoğaldıkça ağız kuruluğu oluşur. Ağız kuruluğu sadece hastalıklara bağlı değil,aldığımız besinlerden de kaynaklanabilir

Ağız Kuruluğuna Neden Olan Durumlar Nelerdir ?

susuzzzz

  • Yanlış beslenmeye dayalı durumların gelişmesinde ve vücut kimyasının susuz kalması tükürük salgısının azalmasına neden olur. Yazın çok kavurucu sıcaklar çabuk susamaya neden olur. Suyun bu zamanlarda az alınması çeşitli hormon bozukluklarına neden olur.
  • Hormonların çalışmasında meydana gelen aksaklıklar bir diğer organların zarar görmesine sebebiyet verir.Organlar hayatın akışını tamamlayan yaşama kaynağıdır. Bu nedenle bütün birimler görevini zamanında tamamlamalıdır.
  • Su ihtiyacı özellikle yaz aylarında 3,5 litreye kadar çıkmalıdır. Suyun azlığı hastalıkların başlangıcıdır. Ağız kuruluğuna neden olan durumlardan bir diğeri diş hastalıklarıdır. Dişin çürümesi ve enfeksiyon kapması durumlarında ağızda kuruluk hissiyatı başlar.
  • Ağız içi yaraları enfeksiyona bağlı zamanlarda şiddetlenir.Çok yağlı ve salçalı besinler buna benzer turşu,sirke ve sarımsağın fazla tüketilmesi ağız kuruluğu için yeterli bir sebeptir.
  • Diş çürümesi ve 20’lik dişin şiddetle ağrı ve baskı oluşturması durumlarında da yutkunma hissiyatı artar.
  • Tükürük salgısının azalması ağız kuruluğuna yol açar. Suyun zamanlaması iyi yapılmalı,diş hastalıklarına dikkat edilmeli,doktorun vermediği rastgele ilaçlar kullanılmamalıdır. Şeker hastalığı olan kişilerde de ağız kuruluğu sürekli oluşur. Ağız kuruluğu her şeye bağlı gelişebilir.

Ağız Kuruluğunun Başlıca Nedenleri Nelerdir ?

üğğoasass

Ağız kuruluğu, çok fazla ilaç kullanmaktan ve yanlış beslenmekten kaynaklanabilir. Antihistaminikler bağlı ilaçlar bunun başlıca nedenler arasında yerini alır.Burun ilacı damlaları,spreyler ,tansiyon ve şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar ağız kuruluğunu oluşturabilir.Kronik hastalıklara bağlı hastalıklarda bu neden ortaya çıkabilir. Özellikle kanser hastaları,parkinson hastaları kullandıkları ağır ilaçlardan en çok ağız kuruluğu onlarda görülür.

Sjögren sendromunda bu hastalık yaygındır.Genel olarak tükürük bezi hastalıkların çoğalmasında ağız kuruluğu meydana gelebilir.Aşırı zayıflık hastalıkları,menopoza bağlı durumlarda,depresyona bağlı durumlarında kullanılan ağır ilaçlar,yanlış beslenme ,susuz kalma,çok tuzlu gıdalar tüketildiğinde ağız kuruluğu meydana gelir.Ağız kuruluğunun başlıca nedenler bunlardır.

  • Eğer çok fazla ağız kuruluğu sorunları yaşıyorsanız öncelikle bunun nedenlerini araştırın ve uzman bir doktordan yardım alın. Bunun altında ciddi hastalıklar yer alabilir.
  • Önemli tavsiyeler : Doğru ve dengeli beslenmek gerekir. Gece uyumaya yakın çok fazla turşu ve tuzlu yiyeceklerden,fazla acılı soslu baharatlardan uzak durulmalıdır. Suyu fazla sıcak tüketmemek gerekir. Çok fazla şekerli çay içme alışkanlığı azaltılmalıdır. Dişler  düzenli fırçalanmalı,bakteriye zemin oluşturmamalıdır. Şekerli gıdalar az alınmalıdır. Bilinçsiz ilaç asla kullanılmamalıdır. Bu uyarılara dikkat ettiğiniz sürece ağız kuruluğu nedenleri azalacak,kendinizi daha sağlıklı hissedeceksiniz. Uzun süren ağız kuruluğu için gerekli tetkik ve incelemeleri yaptırmalısınız.Sağlıklı günleriniz daim olsun.

Ağız Kuruluğu Hangi Hastalıkların Habercisidir ? ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=KAc_d3VVyH4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu