14 Mart Tıp Bayramı Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?
14 Mart Tıp Bayramı Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı? Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilen Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire isimli tıp okulu, 14 Mart 1827 günü kapılarını öğrencilere açmıştır. 1919 yılında İstanbul’un işgal edildiği dönemde, yabancı işgal kuvvetlerine karşı tıp öğrencilerinin tepkisi olarak ilk kez kutlanan Tıp Bayramı, günümüzde “Sağlık Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Tıbbın ilk insanla birlikte başladığı söylense de, Aesculapius genel olarak kabul edilen ilk tıp büyüğüdür. İlyada’da bahsedilen Aesculapius, “Çağır Asklepios oğlunu, kusursuz hekimi” şeklinde bilinir. Başlangıçta Zeus’un gazabıyla yıldırım çarpması sonucu vefat eden Aesculapius, daha sonra yine Zeus tarafından tıp tanrısı olarak ilan edilmiştir.
Tıp Bayramı Tarihçesi
14 Mart Tıp Bayramı, ülkemizin bağımsızlık mücadelesine bağlı bir hikayeye sahiptir. İstanbul’un İngiliz işgali altında olduğu 1919 yılında tıp öğrencileri, eğitimlerine devam etmeye çalışmaktadırlar. Osmanlı’nın ilk tıp fakültesi olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de öğrenim gören 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran, fakülte öğrencilerini kuruluş yıldönümünün anısına bir araya getirir.
Daha sonra öğrenciler, işgale karşı çıkarak Türk bayrağını fakültenin bina direkleri arasına asarlar. İşgal güçleri, öğrencilerin vatanseverliğine ve kararlılığına karşın müdahale edemezler. Türk bayrağının asıldığı o gün, karanlık işgal günlerin yerini umuda bırakır. Bu olay, 14 Mart’ın sembolü haline gelerek her yıl kutlanmaktadır.
Dünyada Tıp Bayramı
Dünya genelinde doktorlara özel günler adanmıştır ve bu özel günler birçok ülkede kutlanmaktadır. İran’da 23 Ağustos tarihi, İbn-i Sina’nın doğum günü nedeniyle Doktorlar Günü olarak kutlanırken, Küba’da Sarı Humma ile ilgili yaptığı çalışmalarla ünlü doktor Carlos Juan Finlay’ın doğum günü olan 3 Aralık gününde kutlanır. 30 Mart 1842 tarihi, Amerika Birleşik Devletleri’nde genel anestezinin ilk defa kullanıldığı tarih olarak kabul edilirken, Hindistan’da ise ünlü doktor Bidhan Chandra Roy’un doğum ve ölüm tarihi olan 1 Temmuz “Doktorlar Günü” olarak kutlanmaktadır.
Her bir tarihin arkasında özel ve değerli hikayeler yer almaktadır. Türk tarihinde ise fedakarlık ve bağımsızlık aşkının sembolü olan 14 Mart Tıp Bayramı, özellikle pandemi sürecinde daha da önem kazanmıştır. Zorlu günlerde sağlıklarını hiçe sayarak kendilerini feda eden ve mücadele eden doktorlar ve öğrencileri, Tıp Bayramı’nın anlam ve önemini vurgular.
14 Mart Tıp Bayramı Mesajları
“İnsanla uğraşıp, insanı yaşatmayı, acısını azaltmayı, derdine derman olmayı, mesleği olarak seçen Tüm Sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.”
“Ülkemizin her köşesinde, İnsan hayatının kutsallığından ödün vermeden, sonsuz sabır ve üstün gayret ile çalışan Tüm Sağlık çalışanlarımızın ’14 Mart Tıp Bayramı’ kutlu olsun.”
“Hayatımızın her alanında yanımızda olan çalışan başta hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. İyi ki varsınız.”
“Yalnızca doktorlar, bir hastalığı tedavi etmenin, hayatlarımıza sağlık getirmenin ve bütün umudumuzu kaybettiğimizde yanımızda olmanın sihirli güçleriyle donatılmışlardır. Tıp Bayramınız kutlu olsun.”
“Yüce gönüllü tüm doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın, personelimizin ellerinden öperim. Gününüz kutlu olsun.”
“Beni Türk hekimlerine emanet edin.” M. Kemal ATATÜRK
“Meşakkatli mesleğimizi insan onuruna yakışır şekilde yerine getirmeye çalışan tüm fedakâr sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.”
“Sağlık, vücutları sağlam olanların başına konmuş bir taçtır. (Hz. Muhammed s.a.v) tüm sağlık birimlerinin 14 Mart tıp bayramını kutlarım.”