Yaşam

Ebru Sanatı Nedir? Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

ebru sanatı

Ebru sanatı dendiğinde hepimizin gözünde sudaki renklere fırça kullanılarak şekil verilmesi canlanır. En basit tanımıyla ebru sanatı aslında bir kağıt süsleme sanatıdır. Tarihine bakacak olursak ortaya çıkışıyla ilgili net bir tarih yoktur fakat günümüze kadar kalmayı başaran eserler Topkayı Sarayı’nda saklanmaktadır. Bu sanatla uğraşan kişilere ise ‘Ebruzen’ adı verilir.

Renklerin suda yakaladığı ahenk insanın ruhuna huzur verir. Ebru sanatında yapılan bir desenin bir daha yapılması mümkün değildir. En sık kullanılan renk genelde kırmızı renktir ve en çok kullanılan figür ise laledir. Ebru yaparken kullandığınız bütün araç gereç ve boyalar doğal olmalıdır.

Ebru Yapımında Kullanılan Malzemeler

ebru yapılırken hangi malzemeler kullanılır

Aslında ebru sanatıyla uğraşırken ebru yapmaktan çok hazırlık süreci daha zorludur. Öncelikle ana malzeme olan kağıdınız emici özelliğe sahip ve mat olmalıdır. Kullandığınız su ise belli bir yoğunlukta olmalı. Bunun için suyun içine kitre maddesi ekleniyor.

Kitreyi suya karıştırarak bir kapta bekletiyorsunuz, karışım kıvama geldiğinde ince bir tülbentle süzüp tekneye koyuyorsunuz. Teknede önemli olan ebru için hazırlanmış ve su sızdırmaz olmasıdır. Ebru yaparken boyalara şekil verirken kullandığınız fırçanın sapı yumuşak olduğu için gül sapından, ucu ise at kuyruğundan elde edilir. Kullanılan fırça özel olduğu için her fırçayla ebru yapamazsınız.

Ebru sanatında kullanılan boyalar ise doğal ve suda çözünmeyen boyalar olmalıdır. Doğal olması nedeniyle renkleri solmadan özelliğini korur. En çok kırmızı, mavi, sarı ve siyah renkler kullanılır. Güzel bir eser ortaya çıkarabilmek için renkleriniz uyumlu olmalıdır.

Genelde ebru yaparken taban rengi koyu renkler seçilir ve daha sonra açık renkler ile boyalar karıştırılır. Bunun sebebi tabandaki koyu rengin diğer boyaları daha canlı göstermesidir.

Ebru sanatında kullanılan bir diğer önemli malzeme ise öd adı verilen, boyaların birbirine karışmasını önleyen maddedir. Bu madde boyaların açılıp dibe batmasını engeller. Genellikle sarı renkli sığır ödü kullanılır. Kokusu kötü olsa da ebru yapabilmek için olmazsa olmazlardandır.

Ebruda kullanılan son malzeme ise boyalara şekil verirken kullanılan ve biz adı verilen kalın iğnedir.

Ebru Nasıl Yapılır?

ebru sanatı nasıl yapılır

Su ile karıştırarak kıvama getirilen öd ve kitre karışımı bir tülbentle süzülerek ebru için özel hazırlanmış su sızdırmaz tekneye alınır. Boyalar fırçayla suya damlatılır ve biz adı verilen iğneyle şekillendirilir.

Son olarak elde ettiğimiz deseni kağıda geçirmek için kağıt düzgün ve dikkatli bir şekilde teknenin üstüne yerleştirilir. Desenin kağıda geçmesi için bir süre beklenir ve kuruması için temiz bir ortama bırakılır.

Günümüzde ebru sanatının popülerlik kazanmasıyla birlikte ebru sanatı ile ilgili dersler veren kurslar açılmıştır. İnsanı dinlendiren, huzur veren bir havası olduğu için oldukça ilgi görmektedir. Renklerin suyla yarattığı ahenk muhteşem bir görsel şölendir.

Kaynak
guncelmakaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu